Home | Sitemap | Contact Us


Vier lagere scholen in de binnenstad van Delft. Van Antonius-, Jozef-, Hippolytus- en Rosaschool tot r.-k. Jenaplanschool De Oostpoort.

Van Antonius-, Jozef-, Hippolytus- en Rosaschool tot r.-k. Jenaplanschool De Oostpoort

door Marry Remery-Voskuil Deel 3 van de Historische Reeks over Delftse scholen. Ohis Research Voorburg 2006. ISBN-13: 978-90-78595-01-4. Te koop bij het Gemeentearchief in Delft voor 10 euro.

Inleiding

De eerste twee delen van de Historische Reeks over Delftse scholen zijn heel positief ontvangen. Dit sterkt mij in de overtuiging dat mijn publicaties over de geschiedenis van Delftse scholen in een leemte voorzien. Veel Delftenaren zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van hun oude school. Het boek dat nu vóór u ligt, is deel drie van een serie van acht boeken over de katholieke scholen in Delft. Ik ben aan deze serie begonnen omdat ik zelf in deze traditie ben opgevoed en jarenlang in het katholiek onderwijs heb gewerkt, eerst als onderwijzeres en later als bestuursconsulent bij een groot schoolbestuur. Na mijn pensionering, als rijksinspecteur van het onderwijs in scholen van alle gezindten, vond ik het de moeite waard zichtbaar te maken welke inspanningen de katholieke gemeenschap heeft geleverd om kwalitatief goed onderwijs te realiseren. Juist in deze tijd, waarin de band met kerk en geloof niet meer vanzelfsprekend is, wil ik de erfenis van de generaties vóór ons vastleggen. Wellicht dat het aanleiding geeft voor discussies over een eigentijdse invulling van de identiteit in de scholen.

Het is voor mij een sport geworden om zoveel mogelijk informatie te vinden in de vorm van documenten, afbeeldingen en verhalen van oud-leraren en oud-leerlingen. Ik moet mij behelpen met fragmenten en losse schriftelijke informatie, omdat er in de tweede helft van de twintigste eeuw erg veel historisch materiaal is weggegooid, ook in de Delftse katholieke scholen. Toch blijkt na goed zoeken, dat nog heel veel te voorschijn kan komen. Veel mensen hebben mij geholpen door hun herinneringen te vertellen en foto’s beschikbaar te stellen.

In dit derde deel beschrijf ik de stichting, de bloei en de neergang van vier katholieke scholen in de Delftse binnenstad: twee meisjesscholen en twee jongensscholen, jarenlang keurig gescheiden, elk met een eigen cultuur en sfeer. Totdat er na opheffingen en fusies, eind jaren zestig, uiteindelijk nog maar één katholieke school in de Delftse binnenstad over was. De huidige r.-k. Jenaplanschool De Oostpoort is voortgekomen uit de Jozefschool en de Mariakleuterschool en is gevestigd in het oude gebouw van de Rosaschool, een boeiend verhaal.
Ik probeer antwoord te geven op de vraag hoe de ontwikkelingen van de afzonderlijke scholen zijn verlopen en in hoeverre er verbanden zijn te leggen met de lokale en landelijke onderwijsgeschiedenis. In elk hoofdstuk komen onderwijsinhoudelijke, bestuurlijke, financiële en materiële aspecten aan de orde en beschrijf ik enkele markante hoofden van scholen, onderwijzers, onderwijzeressen en leerlingen. Per school maak ik keuzes en leg ik verschillende accenten.

Voor de meisjesscholen kon ik putten uit het archief van de Zusters van Roosendaal en Schijndel en ik dank de Congregaties dan ook hartelijk voor de ontvangen medewerking. De heer C. Lansbergen van de Oostpoortschool had nog alle schoolkranten vanaf 1976 en in het archief van de Laurentius Stichting, het huidige bestuur, is van de laatste decennia nog veel te vinden. Daarnaast is het Gemeentearchief in Delft een rijke bron voor de historie, al is de informatie die ik zocht, op verschillende plaatsen verspreid. Door het opnemen van noten kan een volgende onderzoeker wat gemakkelijker zijn weg vinden in de archieven.
Ieder die commentaar heeft of aanvullingen, nodig ik uit om contact met mij op te nemen.Tot slot wil ik iedereen bedanken die mij heeft geholpen met informatie en correctievoorstellen. Veel lees- en kijkplezier.

Marry Remery-Voskuil Voorburg, mei 2006

zie ook de inhoudsopgave en samenvatting