Home | Sitemap | Contact Us


Voorlopers van de Laurentiusschool voor speciaal basisonderwijs en de Laurentius Praktijkschool in Delft. De Theresiaschool en de Pieter van Opmeerschool.

De Theresiaschool en de Pieter van Opmeerschool en de Laurentiusstichting in Delft

door Marry Remery-Voskuil, Ohis Research Voorburg 2008 ISBN/EAN: 978-90-78595-06-9

Deel 8 van de Historische Reeks over Delftse scholen. Te koop bij het Gemeente Archief in Delft voor de 10 euro. Beperkte oplage.

Inleiding

Met dit achtste deel wordt de eerste serie boeken van de Historische Reeks over Delftse scholen afgesloten. Deel een tot en met acht bevat de geschiedenis van alle katholieke scholen in Delft die in de negentiende en twintigste eeuw bestonden, met uitzondering van het Stanislascollege. H. Wijfjes schreef namelijk in 1998 al een uitstekend boek over het Stanislascollege. Over de andere scholen waren, op enkele kleine jubileumboekjes na, geen samenhangende verhalen op schrift gesteld. Met veel plezier heb ik getracht om uit de her en der verspreide bronnen en met medewerking van veel oud-leerlingen en (voormalige) leerkrachten en directies de geschiedenis van elke afzonderlijke school zo goed mogelijk vast te leggen. Ik heb gekozen voor het perspectief van de inhoud van het onderwijs, de leerlingen, de leraren, de materiële voorzieningen en de band met de katholieke gemeenschap. In elk tijdvak werd dit anders ingevuld.

Bij de planning van de serie dacht ik dat het deel over het buitengewoon onderwijs, de laatste decennia speciaal onderwijs genoemd, een heel dun boekje zou worden. Toen ik echter in het Gemeentearchief en het Katholiek Documentatiecentrum op zoek ging naar materiaal over de eerste jaren van de Theresiaschool, vanaf 1923, vond ik zoveel boeiende stukken dat de eerste paragrafen langer werden dan gepland. Ook de gesprekken met oud-leerlingen en vooral de oud-directies van de Theresiaschool en de Pieter van Opmeerschool en de huidige Laurentiusscholen voor speciaal basisonderwijs en praktijkonderwijs, zorgden voor een schat aan verhalen, herinneringen en foto’s die de moeite waard waren. Zo groeide de huidige omvang van het boek. Bovendien ontstond uit de Theresiaschool in 1954 een aparte afdeling die de H. Engelbewaarders werd genoemd en vanaf 1964 een zelfstandige school werd onder de naam Herman Broerenschool. Het was verleidelijk om ook de hele geschiedenis van deze school te beschrijven, maar ik eindig het verhaal in 1970, omdat de school toen samenging met de openbare school en een samenwerkingsschool werd. De beschrijvingen van de ontwikkelingen in de Theresia- en Pieter van Opmeerschool stoppen in 1998, omdat zij toen fuseerden en onder een nieuwe naam verder gingen. De geschiedenis van de twee gefuseerde scholen gaat verder tot 2008 in een apart hoofdstuk over de Laurentiusschool voor speciaal basisonderwijs en een ander hoofdstuk over de Laurentius Praktijkschool voor oudere leerlingen.

Schrik niet als u de termen zwakzinnigen, debielen en imbecillen tegenkomt. Tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw werden deze officiële termen door de scholen zelf en de overheid gebruikt. Ik zou de geschiedenis vervalsen als ik andere termen gebruikte. De negatieve gevoelswaarde is pas later zeer sterk geworden en in de loop van de tijd werden de aanduidingen vervangen door mildere namen, zoals (zeer) moeilijk lerende kinderen.

Aan het einde van het boek treft u enkele paragrafen aan over markante persoonlijkheden uit het schoolbestuur, die elk op hun eigen wijze een tijdvak met mij bespraken, dat zij vanuit de bestuurlijke optiek meemaakten.
Ieder die commentaar heeft of aanvullingen, nodig ik uit om contact met mij op te nemen. Tot slot wil ik iedereen van harte bedanken die mij geholpen heeft met informatie en verbetervoorstellen, met name de (oud-) directieleden. De medewerkers van het Gemeente Archief, vooral die van de afdeling beeld en geluid, dank ik voor de bereidwillige medewerking. Veel lees- en kijkplezier.

Marry Remery-Voskuil
Voorburg, april 2008

zie ook inhoudsopgave en samenvatting