Home | Sitemap | Contact Us


Katholieke basisscholen in het zuidwesten van Delft. De Mgr. Bekkers-, Emmaus-, Anne Frank- en Sjaloomschool, Titus-Brandsma, Regenboog en Bonte Pael

De Mgr. Bekkers-, Emmaus-, Anne Frank- en Sjaloomschool, Titus-Brandsma, Regenboog en Bonte Pael  in Delft

door: Marry Remery-Voskuil, Ohis Research Voorburg 2007. ISBN: 978-90-78595-04-5. Te koop bij het Gemeentearchief in Delft voor 10 euro. Beperkte oplage.

Inleiding


Om de geschiedenis van de katholieke basisscholen in Delft compleet te maken heb ik dit zesde deel van de Historische Reeks geschreven. Na de boeken over scholen in de Delftse binnenstad en de scholen in de stadsuitbreidingen in het noordwesten en oosten van Delft komt nu de relatief jonge geschiedenis van de scholen in Delft Zuid aan bod. De gebeurtenissen hebben niet zo lang geleden plaats gevonden, maar zijn daarom niet minder boeiend dan verhalen van langer geleden. Vooral omdat er over de onderwijshistorie van de tweede helft van de twintigste eeuw nog weinig schriftelijk is vastgelegd.
De historie van de scholen in Delft Zuid hangt nauw samen met de visie op wonen en werken en de stadsuitbreiding tussen 1960 en 1980. De planning en ontwikkeling van de scholen verliep in de drie deelwijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof heel verschillend. De leerlingenstromen verliepen anders dan men had verwacht; daardoor bestonden enkele scholen veel korter dan was gepland. Ook de veranderingen in de bekostiging van de scholen en de opvatting over schoolgrootte hadden invloed op het voortbestaan. Van de zeven katholieke lagere scholen en de zeven katholieke kleuterscholen, die als aparte eenheden zijn begonnen, zijn in 2007 nog vier gezonde basisscholen over.

In elk hoofdstuk heb ik beschrijvingen opgenomen over ontwikkelingen op het gebied van onderwijs, de gebruikte methoden, de didactische aanpak daarbij en de onderwijsvernieuwingen in de tweede helft van de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw. Ik schenk ook aandacht aan de invulling van de katholieke identiteit in de verschillende perioden en de relatie tussen de scholen en de katholieke kerkgemeenschap. Veel oud-leerlingen bewaren goede herinneringen aan hun schooltijd in Delft Zuid. Niet alleen het onderwijs, maar vooral de creatieve mogelijkheden, de excursies, de musicals en de schoolkampen zorgden voor veel plezier. De explosieve groei en daling van de leerlingenaantallen hadden grote invloed op de huisvesting en de omvang van de schoolteams. Onder soms primitieve omstandigheden waren de onderwijsgevenden, met veel liefde voor de kinderen en met enthousiasme voor goed onderwijs, dagelijks in hun klas aan het werk. Het schoolbestuur zorgde op de achtergrond, samen met de subsidiegevers, voor de randvoorwaarden. De lokale voorbeelden vormen vaak een concrete invulling van de landelijke onderwijspolitiek en de veranderingen in regelgeving en procedures op Gemeentelijk niveau. Toch heeft elke school zijn eigen verhaal en unieke cultuur.

Hoewel het slechts veertig jaar geleden is, dat de eerste school in Voorhof begon, was het niet zo gemakkelijk voor mij om alle interessante informatie van elke school te achterhalen. In het Gemeentearchief is gelukkig veel bewaard gebleven, maar dit betreft vooral dossiers over bouw, eerste inrichting en financiële en materiele zaken waarvoor de Gemeente subsidie gaf. Ook in het archief van het schoolbestuur was materiaal aanwezig, maar dit is nog niet geïnventariseerd. Het schoolarchief van de opgeheven scholen is bij sluiting, fusies en verhuizingen nogal eens verloren gegaan. Bij één school was het archief van vóór 1994 door brand verwoest en bij een andere school was er bij een verbouwing heel veel opgeruimd. Slechts twee scholen hadden uitvoerige documentatie, soms in de vorm van goed bijgehouden logboeken vanaf de oprichting tot heden. Gelukkig leven bijna alle mensen nog die de geschiedenis zelf hebben meegemaakt. Voor bijna elke school heb ik dan ook drie à vier sleutelfiguren gevonden die bereid waren om mij te voorzien van foto’s, verhalen en soms ook documenten. Ik denk met heel veel plezier terug aan de boeiende gesprekken die we hebben gevoerd, de openhartige informatie en de waardevolle correctievoorstellen. Dank zij alle medewerking kon ik dit boek samenstellen. Eventuele opmerkingen en aanvullingen zijn welkom. Veel lees- en kijkplezier.
Marry Remery
juni 2007

zie ook de inhoudsopgave en samenvatting