Home | Sitemap | Contact Us


Katholieke basisscholen in het oosten van Delft. De Bernadette-Maria-, Maria van Jesse-, Cornelis Musius- en Geertruida van Oostenschool

De Bernadette-Maria-, Maria van Jesse-, Cornelis Musius- en Geertruida van Oostenschool  in Delft

door: Marry Remery-Voskuil, Ohis Research Voorburg 2007 ISBN: 978-90-78595-03-8. Te koop bij het Gemeentearchief in Delft voor 10 euro. Beperkte oplage.

Inleiding

Het komt goed uit dat deel vijf van de Historische Reeks over Delftse scholen in 2007 verschijnt. In dit jaar viert de Bernadette-Mariaschool namelijk haar vijfenzeventig jarig bestaan. Het eerste hoofdstuk gaat over de Mariaschool, die werd opgericht in 1932 en de Maria Goretti- en de Bernadettekleuterschool, die in de jaren vijftig werden opgericht. Vanaf 1985 is er sprake van een basisschool. Na grondig onderzoek in het Gemeentearchief en de bestuursstukken, die vanaf 1963 bewaard zijn gebleven, heb ik documenten en afbeeldingen kunnen terugvinden die nodig waren om een samenhangend verhaal te kunnen maken. Maar vooral de gesprekken met de mensen, die zelf op de school gezeten hebben of er als directeur of leerkracht werkten, zorgden ervoor dat het een levendig en boeiend geheel is geworden. De geschiedenis van de Maria van Jesseschool in het tweede hoofdstuk zit vol gebeurtenissen; vooral de laatste jaren van haar bestaan waren heel kleurrijk en aantrekkelijk voor kinderen, ouders en leerkrachten. Het derde hoofdstuk tenslotte gaat in op de geschiedenis van de katholieke scholen rond de Sacramentskerk in de Wippolder. In 2004 vierde de Cornelis Musiusschool haar tachtigjarige bestaan en ik had het genoegen om met andere redactieleden een jubileumboek samen te stellen dat nog steeds verkrijgbaar is bij de school. Het jubileumboek bestaat uit bijdragen van verschillende schrijvers en vormt zo een schakering van herinneringen. Omdat ik in dit vijfde deel dezelfde opzet en stijl heb gehanteerd als in de andere delen van de Historische Reeks, zult u in het hoofdstuk over de Cornelis Musiusschool toch weer andere informatie aantreffen als in het jubileumboek. Zo ontstaat uiteindelijk een vrij compleet overzicht van de geschiedenis van de katholieke scholen in het oosten van Delft. De noten die achter elk hoofdstuk zijn opgenomen zorgen ervoor dat ieder die dat wil, de gebruikte bronnen kan terugvinden.

In elk hoofdstuk komen een aantal thema’s terug die voor elke school van belang zijn. Het begint natuurlijk bij het initiatief tot stichting. In Delft Oost zijn de drie katholieke scholengroepen begonnen op initiatief van de pastoor van een parochie en vormde het kerkbestuur tevens het schoolbestuur. Ik schets de veranderingen in de relatie met de kerkgemeenschap en de eigentijdse invulling van de katholieke identiteit van de scholen nu. De groei en krimp van de leerlingenaantallen vormen de basis voor de bekostiging van gebouwen, personeel en leer- en hulpmiddelen. We zien veranderingen in de schoolteams en de manier van onderwijzen. Omdat het onderwijs de primaire taak is van scholen, heb ik vrij veel aandacht geschonken aan de veranderingen op onderwijsinhoudelijk gebied en daarmee samenhangend de gebruikte methoden en didactische aanpak. Waar mogelijk heb ik citaten opgenomen van ervaringen van oud-leerlingen, oud-leerkrachten en andere betrokkenen.
Ik dank alle mensen die ik gesproken heb en die bereid waren om hun verhalen en foto’s ter beschikking te stellen en kritisch mee te denken over de conceptteksten. Door de spontane medewerking kon ik een keuze maken uit veel unieke illustraties die de beschreven situaties verduidelijken en de sfeer van elke school weergeven. Veel lees- en kijkplezier.

Marry Remery
Juni 2007

zie ook inhoudsopgave en samenvatting