Home | Sitemap | Contact Us


De r.-k. Bewaarscholen in Delft onder leiding van de Zusters van Liefde uit Tilburg

Bewaarscholen Zusters van Liefde in Delft

door Marry Remery-Voskuil Uitgave: Ohis Research, 2006 Voorburg 2006, ISBN-13: 978-90-5959-036-6. Deel 2 van de Historische Reeks over Delftse scholen. Te koop bij het Gemeente Archief in Delft voor 10 euro. Beperkte oplage.

Inleiding

Dit tweede deel uit de Historische reeks over Delftse scholen gaat over de geschiedenis van de katholieke bewaarscholen voor kinderen van drie tot zes jaar in de binnenstad van Delft. In het eerste deel beschreef ik de geschiedenis van de r.-k. Weeshuisschool aan de Nieuwe Langendijk, later Parochiale Jongensschool (1820-1929), en de historie van de Stalpaert van der Wieleschool die op dezelfde lokatie was gevestigd.
In dit deel probeer ik zichtbaar te maken hoe de Congregatie van de Zusters van Liefde uit Tilburg in de negentiende eeuw is begonnen met het onderwijs aan jonge kinderen. Ik wil vooral antwoord geven op de vraag hoe de ontwikkeling van de katholieke bewaarscholen in Delft is verlopen in de negentiende en twintigste eeuw en in hoeverre er verbanden te leggen zijn tussen de lokale en landelijke onderwijsontwikkelingen.
In chronologische volgorde beschrijf ik de ontwikkelingen in vijf verschillende tijdperken. Daarbij komen diverse aspecten aan de orde zoals inhoudelijke ontwikkelingen, leerlingenverloop, opleiding van kleuterleidsters, bestuurlijke, financiële en materiële zaken.
Het verhaal begint met de stichting van de oudste katholieke bewaarschool in Delft op de Koornmarkt rond 1850 en eindigt met het vertrek van de Zusters van Liefde uit de Mariakleuterschool in de Voorstraat in 1979. Bijna veertigduizend kleuters hebben in die periode bewaarscholen van de zusters bezocht. Door vele uren zoeken in het archief van de zusters van Liefde in Tilburg, het Gemeentearchief van Delft en gesprekken met particulieren, heb ik zoveel mogelijk informatie verzameld om de geschiedenis van de oude bewaarscholen in deze tijd toegankelijk te maken. Hierin wordt duidelijk hoeveel offers de zusters en de katholieke gemeenschap in Delft hebben gebracht om bijna een eeuw lang uit eigen middelen goed onderwijs aan jonge kinderen mogelijk te maken.
In het boek heb ik veel afbeeldingen verwerkt om de tekst te verduidelijken en de schoolgeschiedenis in beelden zichtbaar te maken. Aan het eind van het boek is een verantwoording opgenomen van de illustraties. Hoewel het boek met zorg is samengesteld, kan het toch voorkomen dat er onjuistheden in staan. Ieder die commentaar heeft of aanvullingen, nodig ik uit om contact met mij op te nemen.
Tot slot wil ik allen bedanken die mij met informatie of commentaar hebben geholpen, in het bijzonder de heren G. Verhoeven en A. Oliehoek, de medewerkers van het Gemeentearchief in Delft en de Zusters van Liefde in Tilburg, vooral zuster Dorothé.
Veel lees- en kijkplezier.

Marry Remery-Voskuil
Voorburg, februari 2006

~ie ook de inhoudsopgave en de samenvatting