Home | Sitemap | Contact Us


De r.-k. Weeshuisschool en de Stalpaert van der Wieleschool in Delft.

Deel 1 van de Historische Reeks over Delftse scholen. Ohis Research Voorburg 2006. ISBN-13: 978-90-5959-035-9. Te koop bij het Gemeente Archief in Delft voor 10 euro. Beperkte oplage.Weeshuisschool en Stalpaert van der Wieleschool Delft

Inleiding

Iedere Delftenaar heeft jarenlang in de schoolbanken gezeten. De een zal goede herinneringen aan zijn of haar schooltijd bewaren, een ander zal vooral terugdenken aan saaie momenten en soms ook slechte ervaringen hebben. In gesprekken over jeugd en schooltijd overheersen echter meestal de positieve zaken.
Mijn leven lang heb ik zelf met onderwijs te maken gehad. Eerst als leerling van de kleuter- en lagere school in Delft. Na de Ulo en de kweekschool stond ik voor de klas als onderwijzeres en daarna werkte ik bij een groot schoolbestuur in Den Haag. De laatste acht jaar kwam ik, als inspecteur van het onderwijs, in vele scholen en heb ik van dichtbij meegemaakt dat honderden onderwijzers, leraren en directies zich dagelijks inspannen om zo goed mogelijk onderwijs te realiseren. Toen ik na mijn pensionering tijd vond om me te verdiepen in de geschiedenis van Delftse scholen, vond ik tot mijn verbazing maar heel weinig publicaties. Het leek mij de moeite waard om na te gaan welke sporen er nog te vinden zijn in het Gemeentearchief, op oude schoolzolders en bij particulieren. Al snel groeide mijn verzameling met aantekeningen van gesprekken, kopieën van documenten en gescande foto’s zodanig, dat er voldoende materiaal beschikbaar leek voor een serie boekjes.
Dit eerste deel is gewijd aan de geschiedenis van de r.-k. Weeshuisschool - die vanaf 1873 als de Parochiale Jongensschool op de Nieuwe Langendijk verder ging. Ik probeer antwoord te geven op de hoofdvraag: ‘Hoe verliep de ontwikkeling van de school en het onderwijs en in hoeverre zijn er verbanden te leggen met de lokale schoolgeschiedenis in Delft en de landelijke onderwijswetten.’
De r.-k. Weeshuisschool begon waarschijnlijk al in de achttiende eeuw, maar in 1820 werd door de Plaatselijke Schoolcommissie toestemming gegeven tot het geven van onderwijs. In de loop van de negentiende eeuw groeide het aantal leerlingen van elf naar ruim zeshonderd. In 1873 werd de school overgedragen aan een gezamenlijke schoolcommissie van de Jozef- en de Hippolytusparochie en werden alleen nog maar jongens toegelaten.
Enkele schoolhoofden die lange tijd hun stempel op de school drukten, waren de heer H.L. Wassen, die van 1866 tot 1898 schoolhoofd was, en de heer W. Wittenberg, die van 1903 tot juli 1929 de leiding had. Ik had graag eens om een hoekje gekeken en het allerliefst met de leerlingen gepraat. Nu ontbreekt de invalshoek vanuit de leerlingen bijna geheel, omdat ik daar niet veel van terug kon vinden. Misschien dat er nog mensen zijn die mij daarbij kunnen helpen. Aanvullingen, commentaar en suggesties zijn van harte welkom bij ondergetekende.
Tot slot wil ik allen bedanken die mij met informatie of commentaar hebben geholpen, in het bijzonder de heren G. Verhoeven en A. Oliehoek en de medewerkers van het Gemeentearchief in Delft.

Marry Remery-Voskuil
Voorburg, februari 2006

zie ook het voorwoord, de samenvatting en de inhoudsopgave