Periodiek van de Vereniging Vrienden van het Nationaal Onderwijsmuseum

 


 

Beste Annelize,
 
IK neem aan de de stichting waarover je spreekt de stichting is die verantwoordelijk is voor het joodse schooltje? Heel opmerkelijk dat het nog steeds bestaat of na de orlog weer is opgericht. Over Samuel Levie weet ik weinig, waarschijnlijk was het een plaatselijk belangrijke jood. Bovendien waren zowel Levie als Samuel veelgebruikte namen in joodse kring. Met betrekking tot Leek en de godsdienstschool daar heb ik wel suggesties:
1. Bert Stilma, De voormalige joodse school in Leek, in De School Anno, jaargang 15 (1997) no 4, p. 9-11
2. J. Michman, H. Beem, D. Michman (red.), Pinkas, geschiedenis van de joodse gemeenschap in Nederland, 1992, p. 440-441 (kort stukje over de joodse gemeenschap in Leek en haar school). Dit boek geeft ook een aantal suggesties voor literatuur.
 
Beide publicaties gaan ervan uit dat de godsdienstschool in Leek na de Tweede Wereldoorlog niet is voortgezet. HEt lijkt me toch heel interessant om die meneer van de school te spreken. Kunnen jullie geen uitstel krijgen voor het inleveren van je werkstuk?
 
Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jullie in je werkstuk over Samuel Levie schrijven en wat jullie te weet zijn gekomen. Kan je het werkstuk misschien aan me doormailen of opsturen? 
 
Als bijlagen: gescande deel uit Pinkas (p 440-441) en illustratie van de Leekse school uit artikel van Stilma. De tekst van Stilma kan je nalezen op de website van De School Anno (www.deschoolanno.nl).
 
Veel sterkte verder met jullie werkstuk, Marjoke Rietveld-van Wingerden
 
 

Dr. Marjoke Rietveld-van Wingerden

Free University Amsterdam

Faculty of Psychology and Education

Department Philosophy and History of Education

Van der Boechorststraat 1

1081 BT Amsterdam

The Netherlands

Zakelijke info