Periodiek van de Vereniging Vrienden van het Nationaal Onderwijsmuseum

 


 

 L.S.,

Ik zoek gegevens over mijn oom Willem C. Braat destijds Directeur der Rijkskweekschool voor onderwijzers te Zaandam. Ik ben nog in het bezit van een foto uit die tijd. En bezit nog een leesboek voor kweekscholen dat hij heeft geschreven.

Met vr. groeten, Ad A. Polak adpol@planet.nl

Jammer genoeg heb ik erg weinig informatie over de kweekschool in Zaandam. Naar mijn weten is er wel sprake geweest van een normaalschool en een gemeentelijke kweekschool, maar niet van een rijkskweekschool. Daarvoor moesten de leerlingen naar Haarlem. Als u via google rijkskweekschool intikt komt u over veel informatie tegen over de rijkskweekschool in Haarlem, maar nauwelijks iets over Zaandam. Ik heb er ook geen gedenkboek van. Ik voeg hierbij een link naar een kort stukje van de dochter van Cor Bruijn in over de kweekschool in zaandam. http://www.leidenuniv.nl/host/mnl/mnl/levens/78-79/bruijn.htm Verder is er meestal meer informatie te vinden in het gemeentearchiefof het provinciaal archief. Zodra ik iets tegenkom over uw oom zal ik het mailen. Uw vraag plaats ik op onze site. Wellicht dat een andere lezer reageert. Met vr. groeten

Marry Remery

Geachte mevrouw Remery,

Natuurlijk heb ik uw aanbevelingen allen bekeken, echter zonder resultaat. Wel heb ik tevens een oproep geplaatst op de site van een genealogie club. Hierop reageerde een leerling met het volgende: Ik was van 1933 tot 1937 leerling van de Rijkskweekschool in Zaandam. De directeur was de heer W.C. Braat. In 1936 werd de kweekschool opgeheven (bezuinigingen van Marchant). De Hr. Braat ging toen naar de kweekschool in Haarlem. Chiel van der Meulen. Mogelijk hebt u iets meer aan deze gegevens.

Zakelijke info