Periodiek van de Vereniging Vrienden van het Nationaal Onderwijsmuseum

 


 

Collectie en tentoonstellingen

 

150307. Tentoonstellingsnieuws Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen

 

In het Nationaal Schoolmuseum is momenteel de fototentoonstelling "Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen" te zien. De foto's vertellen het verhaal van een wereld die op het punt staat te verdwijnen en die in Nederland reeds lang verdwenen is. Door een wetswijziging is in België vanaf 1998 gemengd onderwijs verplicht. De fotografe Annie van Gemert maakte deze foto's in de periode 1990‑1997. Om het vertrouwen van de meisjes en zusters te winnen, heeft Van Gemert regelmatig bij hen in het internaat gelogeerd.

Bij de foto's staat de relatie tussen ruimte en individu centraal. De statige architectuur van de historische gebouwen waarin de katholieke internaten zijn gevestigd, de chambrettes, de hoge gangen, de refter, de kapel en het ommuurde schoolplein vormen de context waarbinnen opgroeiende meisjes zoeken naar hun identiteit. In de ingetogen portretten van de meisjes in hun kamer toont de fotografe hoe belangrijk deze privéplek voor hen is. Ze vormen een duidelijk contrast met de beelden van de meisjes in uniform in de publieke ruimten van de internaten.

De tentoonstelling "Uniformiteit, meisjesinternaten in Vlaanderen" valt samen met het verschijnen van het gelijknamige boek. Het fotoboek bevat 69 zwart‑wit foto's. De tekst bij de foto's in het boek is geschreven door Marijke Libert, journaliste bij het Vlaamse dagblad "De Morgen". Het zijn persoonlijke verhalen van meisjes die op een internaat verblijven. Zij vertellen onder meer over meisjesvriendschappen, het geloof, de opvoeding en het ontduiken van het reglement.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 25 januari 1998.

Zakelijke info