Periodiek van de Vereniging Vrienden van het Nationaal Onderwijsmuseum

 


 

Collectie

110104. Gezicht op Rotterdam: de laatste schoolplaat door  J. ter Linden

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling Veranderend Landschap brengt het Nationaal Schoolmuseum een nieuwe schoolplaat uit. De productie van deze plaat is een race tegen de klok geweest en het zou allemaal niet zijn gelukt zonder de medewerking van Huub Glerum, de man die het idee heeft aangedragen. Nadat ik hem de hele voorgeschiedenis over de schoolplatenserie van Schuiling en De Feijter had verteld, zei hij na enig nadenken: "Waarom maken jullie ter afsluiting van die serie niet nog een laatste plaat, geheel in de trant van de bedoeling van de toenmalige uitgever Noordhoff?". Dat was ergens in december 1992, drie maanden voor de openstelling. Direct diezelfde dag is er gesproken over de vraag welke kunstenaars in aanmerking zouden komen. Hoe snel zouden wij daaruit een keuze kunnen maken en zou die kunstenaar binnen zo korte tijd de gelegenheid vinden om een schilderij of tekening te maken? Wij besloten een kunstenaar te vragen die werkt in een stijl van deze tijd. Had de Heer Noordhoff het immers ook niet gewaagd om de toentertijd 'moderne' schilder Jan Sluyters te vragen?

In deze geest is vervolgens de keuze gemaakt en zo kwamen wij terecht bij Theo van den Boogaard, een bekend striptekenaar. Zijn werk siert sinds enige tijd een aantal treinstellen van de Nederlandse Spoorwegen en vorig jaar heeft de Rijkdienst Beeldende Kunst werk van hem aangekocht. Van den Boogaard, enthousiast over het plan, zegde toe binnen de gestelde termijn een tekening te maken.

Een schoolplaat die zijn weg zal vinden naar de Nederlandse scholen: welk onderwerp leent zich daarvoor? Gekozen is voor een gezicht op Rotterdam vanaf de Maasboulevard, een van de mooiste plekken om de fascinerende 'skyline' van de stad te bekijken. Vanaf die plek zijn veel bekende Rotterdamse gebouwen te zien. En het Veranderd Landschap kondigt zich nu al aan: over enkele jaren zal de spoorbrug, die op de tekening staat afgebeeld, worden afgebroken. Dat lot treft waarschijnlijk ook de hefbrug, 'de oude hef'. De radarpost, waar wij met medewerking van het Havenbedrijf werden toegelaten, blijkt een uitstekende omlijsting van de plaat zijn. Het panorama vanaf deze toren is zo weids dat niet één, maar twee afbeeldingen zijn gemaakt zodat het gehele panorama kan worden getoond.

De plaat is voor iedereen die het mooi vindt. Maar in de eerste plaats is het toch voor het onderwijs. En daar hoort natuurlijk een handleiding bij. Door de zeer krappe voorbereidingstijd is het echter niet gelukt die te maken.

Twee versies worden er uitgebracht: een uitvoering als schoolplaat en een speciale editie in zeefdruk in een genummerde oplage van 200 exemplaren en door Theo van den Boogaard gesigneerd. De prijs van de zeefdruk bedraagt f 250,-. Leden van de vriendenvereniging kunnen de schoolplaat-versie (prijs ' f 25,-) in het museum aanschaffen met een korting van 50%. De zwart-wit afbeelding die hierbij staat afgedrukt, haalt het niet bij de kleurendruk van de echte plaat. Die kunt u bewonderen als u de tentoonstelling bezoekt. Te zien vanaf 3 april.

Zakelijke info