header-genstart
Home Nieuws Sitemap Contact

Introductiepagina voor de familie Starrenburg

Mijn moeder Catharina Maria Starrenburg is 8 oktober 1909 geboren in Veur. Nu gemeente Leidschendam-Voorburg. Zij was het tiende kind in de rij van het echtpaar Johannes Starrenburg en Margaretha Maria Waaijer die in 1895 in Stompwijk waren getrouwd. Na Catharine (roepnaam Tine) kwamen nog eens 5 broertjes. De oudste (Jan 1) was geboren in 1897 en de jongste (Kees) in 1919. Toen mijn moeder 9 jaar was was de hele familie op de avond voor het Sinterklaasfeest naar de kerk gegaan. Zij was alleen thuis gebleven bij haar vader die ziek op bed lag. Tot haar schrik kreeg hij het vredeselijk benauwd en overleed die avond.

Haar moeder Margaretha Waaijer was een flinke doortastende vrouw die met de hulp van haar grote zonen en dochters het bedrijf in boter en zuivelproducten draaiende hield. Zij woonden toen aan de Damlaan in een oude boerderij (waar nu de viswinkel is gevestigd en het bureau van aannemer Tetteroo). Mijn moeder werd als jongste meisje flink bemoederd door haar oudere zussen Mien en Corrie. Zij zelf zorgde samen met Jan 2 weer voor jongere broertjes bijvoorbeeld door kleine cadeautjes bij het Sinterklaasfeest of verjaardagen.

boerderij Starrenburg Damlaan

Moeder Starrenburg-Waaijer had inmiddels aan de overkant van de boerderij een nieuw huis laten bouwen op de Damlaan nummer 72 en ging daar wonen. De oudste zoon Sjaak, die inmiddels was getrouwd, bleef met zijn gezin tot ver in de jaren tachtig daar wonen. Hij had zelf een melkwijk enzijn vrouw tante Rie zorgde dan voor de klanten in het winkeltje. Op het grote terrein dat bij het huis hoorde hadden de broers gezamenlijk de zorg voor het ophalen van melkbussen bij de boeren in de omgeving en de uitgifte van melk en zuivelprodukten. Ieder kreeg op de duur een eigen bedrijfje in Leidschendam of Den Haag en omgeving.

Mijn moeder trouwde op latere leeftijd in 1943 met mijn vader Piet Voskuil, een weduwnaar met vijf kinderen, die een melkwinkel had aan de Rotterdamseweg 46 in Delft. Samen met hem kreeg zij drie kinderen waarvan ik de middelste ben. Op 22 mei 1946 overleed mijn vader heel onverwacht. 15 augustus 1946 overleed haar moeder waar zij een sterke band mee had. Ze vertelde dat ik als baby nog in haar grote bed had gespeeld op de dag dat zij stierf. Vijf dagen later werd mijn jongste broer Joop geboren. Een hele zorg die te zwaar was.

Gelukkig hielpen familieleden van Starrenburg, Voskuil en Veldhoven op vele manieren mee om die eerste zware jaren door te komen. Haar broers en zussen kwamen vaak langs om goede raad te geven of klusjes te doen. Vaak stuurde ze hun kinderen naar Delft om tante Tine een handje te helpen. Veel oudere neven en nichten vertellen dat ze vroeger vaak bij ons thuis kwamen om iets te doen in de winkel of het huishouden. Toen wij groter werden pakten we natuurlijk zelf ook veel taken op voor en na schooltijd in huis en in de winkel. Op donderdag kwam tante Mien meestal langs en lette op de winkel dan kon mijn moeder even naar de markt of andere boodschappen doen. Tante Corrie kwam ook vaak langs met mooie bloemen of in onze ogen luxe cadeaus. Oom Jan zorgde vaak voor een nieuw behangetje, zeil of een kachel. Oom Toon reed met zijn volkswagenbusje voor en nam ons mee voor uitstapjes. Oom Aad was degene die het meeste meedacht over zakelijke beslissingen, maar mijn moeder was niet zo goed in het nemen van besluiten, dus bleef alles bij het oude.

We zagen de ooms en tantes, neefjes en nichtjes regelmatig als we bij hen op bezoek gingen. Het meeste heb ik gelogeerd bij tante Mien en oom Evert aan de Damlaan 72 en Tante Corrie in Stompwijk. Zij stimuleerden net als mijn moeder dat we konden doorleren en hadden altijd hartelijke belangstelling voor ons in woord en daad.

Al met al heb ik heel goede herinneringen aan de familie Starrenburg en de steun die mijn moeder van ieder kreeg.Toen mijn moeder 85 jaar werd hebben we een grote familiereunie gehouden die zeer geslaagd was. In 1999 is dat herhaald en werd de eerste Starrenkrant gelanceerd. Sindsdien zien we de neven en nichten af en toe bij familiefeesten, soms zoveel jaar getrouwd of een 80e verjaardag. De laatste tijd echter vaker omdat er iemand is overleden. We merken goed dat we bij de jongere generatie horen van het eertijds grote gezin Waaijer-Starrenburg.

Marrie Voskuil (02-07-1945)